Side alebo Alanya? Kde uprednostniť letnú dovolenku na tureckej riviére?

Turecko ako dovolenková destinácia kraľuje v katalógoch cestovných kancelárií s malou prestávkou už niekoľko desaťročí. Z roka na roka s údivom sledujem tempo rozvoja, rastu, zlepšenia služieb, nových a stále honosnejších hotelov. Niekedy skepticky zapochybujem ako je možné všetky tie mamutie komplexy naplniť turistami a usudzujem, že niekde musí existovať hranica, kedy sa už nenájde dosť hostí na ich naplnenie. Zatiaľ tomu tak nie je, práve naopak – počet letných dovoleniek strávených na tureckej riviére stále rastie. Slovenský turista tak stojí pred dilemou pre ktoré z najviac propagovaných letovísk sa rozhodnúť.

Alanya v noci - Turecko

Prečo Side?

Bohatá história mesta Side, v preklade granátove jablko (bývalá Pamphylia) siaha až do antiky. Dodnes sa tam nachádzajú zvyšky starého prístavu, amfiteátra, ulíc, stavieb, byzantské ruiny a množstvo pamiatok a kostolov. V posledných rokoch boli antické pamiatky v meste renovované a ich zvláštnosťou je to, že sa dovolenkári doslova prechádzajú medzi antickými stĺpmi, pod nohami majú presklenné, vysvietené archeologické nálezy. V porovnaní s inými historicky významnými miestami je to naozaj neobvyklé byť takto osobne – „ na telo“ prítomný v antike. Milovníci histórie a antiky si obzvlášť vo večernom, krásne vysvietenom „starom Side“ prídu na svoje.

Side v Turecku - antické pamiatky

Dovolenkárov potešia aj pieskové pláže, moderné hotely, taverny, kaviarne, reštaurácie, obchodíky, ale aj jedna z najväčších diskoték v okolí. Neďaleký zachovaný amfiteáter v Aspendos s kapacitou 15 000 ľudí svedčí o prítomnosti Rimanov, Grékov a iných národov v minulosti ( donedávna sa tam usporiadúvali koncerty alebo večerné vystúpenia). Side patrí k najlepším tureckým letoviskám a ak vystihnete first moment alebo last minute letecky z Košíc, zistíte, že ide o cenovo dostupnú dovolenku pre každého, hoci aj all inclusive.

Side uprednostnia aj tí, ktorí chcú cestovať čo najkratšie. Let z Košíc do Antalye trvá iba cca 2,5 hodiny a potom nasleduje už len krátky, zhruba hodinový presun do Side.

Podstatným dôvodom prečo je Side obľúbené nielen pre slovenských turistov sú jeho pláže. Dlhé, piesočnaté s jemným pieskom a pozvoľným vstupom do mora, vhodné aj pre deti aj ako dovolenka pre seniorov . Ak k tomu pridáme príjemnú teplotu mora a dobrú infraštruktúru rozhodnutie padne na Side. Dovolenka v Side má kľudnejší charakter ako dovolenka v hektickej Alanyi a je vhodnejšia ako rodinná dovolenka. Nemusíte sa však obávať, že sa budete nudiť. V oblasti Side sú už vybudované nové nákupné a zábavné centrá, odporúčame návštevu tradičného trhoviska s bazárom (koná sa dvakrát týždenne), a fakultatívne výlety. A výber je skutočne široký – sú to delfinária a SeaAlanya show pre deti, rafting na divokej horskej rieke, návšteva vápencových terás Pammukkale, berberských osád, či plavba loďou po rieke Manavgat a jeho vodopády. Byť v Turecku a nevyskúšať tradičné turecké kúpele Hammam to by bola veľká škoda. I keď už je ich tradícia hojne rozšírená i v Európe, autentický zážitok, show a pravý turecký personál stoja za to.

Prečo Alanya?

Pre jej rôznorodosť, aktivitu, možnosti zábavy, nákupov, kozmopolitnej atmosféry. Samotné mesto má spolu s perifériami cca 400.000 obyvateľov, z toho je cca 10 000 Európanov. Mesto má taktiež svoju pohnutú históriu o ktorej svedčia zachované pamiatky (zámok Alanya a Červená veža) na výbežku nad svetoznámou Kleopatrinou plážou. Práve 3 km dlhá Kleopatrina pláž je jedným z najväčších lákadiel prečo dovolenkovať v Alanyi. Hoci piesok nie je tak jemný ako v Side, vstup do mora je príkrejší a vlny sú niekedy väčšie, na tomto mieste pocítite „genius loci“. Aj keby ste neverili love story Marka Antonia a Kleopatry táto pláž má svoje nevysvetliteľné čaro.

Letná dovolenka v Alanyi je pre tých, ktorým nevadí hluk, množstvo turistov, nočný život, zábava až do rána. Nemusíte sa však báť, že sa na dovolenke nevyspíte, pretože už pár rokov platí mestské nariadenie, že hlasná hudba a zábava v exteriéri môže byť iba do polnoci. A komu sa máli – presunie sa do niektorého z početných barov a diskoték.

Alanya v Turecko - pohľad na pláže

Hotely pozdĺž Kleopatrinej pláže pokračujú niekoľko desiatok kilometrov ďalej, aj v oblasti Keykubatovej pláže, kde sú už väčšinou hotely lacnejšie, keďže im chýba slávny príbeh a pláže sú menej atraktívne.

Počas dovolenky odporúčame spoznať celú Alanyu, keďže sa tu dá cestovať lacno a pohodlne tzv. dolmušmi.

Alanya je zväčša lacnejšou variantou dovolenky v Turecku, hotely sú s all inclusive, ultra all inclusive alebo niektoré s polpenziou. Preto ak si vyberiete alternatívu lacná dovolenka pri mori tak Alanya je nato ako stvorená. Poznávanie tejto časti Stredozemného mora je možné počas fakultatívnych výletov, obľúbené sú aj lodné výlety z prístavu v Alanyi.

Ohodnotiť článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *