Preprava batožiny v lietadle: Čo si môžem zobrať?

Zaujíma vás koľko kg batožiny si do lietadla môžte zobrať, prípadne čo a ako si máte zabaliť? Správne balenie batožiny do lietadla nie je zložité, ale treba vedieť ako na to. Existuje totiž mnoho rôznych príkazov a obmedzení, na ktoré by ste mali pamätať. A presne na tieto otázky vám odpovie náš článok. Ak teda cestujete lietadlom prvý krát a neviete ako to chodí s batožinou, tak určite čítajte ďalej, aby ste sa vyhli prípadným nepríjemnostiam.

Preprava batožíny

Ako funguje odbavenie batožiny v leteckej preprave?

Do lietadla si beriete dva typy batožiny – palubnú (abin baggage, hand baggage alebo carry-on) a odbavovanú (checked baggage). Palubnú batožinu si beriete so sebou na palubu lietadla a máte ho stále pri sebe – je však značne obmedzená. Všetky veľké batožiny sa odbavujú pred nástupom do lietadla ich odovzdáte a vyzdvihnete si ich až v cieli cesty. Na prepravu nadrozmerných batožín, bicyklov, lyží, zvierat, zbraní a rôznych nezvyčajných predmetov platia špeciálne pravidlá.

Aký typ batožiny si vybrať?

Veľa ľudí si nevie správne vybrať kufor a batoh. Ak cestujete iba do hotela a beriete si vyžehlené spoločenské oblečenie, tak určite veci baľte do kufra. Kufor musí byť pevný. Predstavte si, že na ňom môže ležať niekoľko ďalších kufrov a s batožinou sa veľmi šetrne nezaobchádza. Ak si chcete ušetriť veľa nepríjemností, tak si dajte pozor aj na kvalitu koliesok a madla na kufry. Na rozdiel od batohu totiž kufor na chrbát nedáte a výlet s 20 kg kufrom v ruke by mohol byť naozaj nezabudnuteľný zážitok.

Do batohu sa baľte najmä ak plánujete častejšie presuny. Pri batohoch zvyčajne problém s kvalitou nebýva, ale pred odbavením ho nezabudnite zabaliť do fólie. Popruhy sa dosť často zachytávajú do prepravných pásov, môžu sa odtrhnúť alebo sa môže batoh niekde zaseknúť a stratí sa. Na každú batožinu si vždy dávajte meno a kontaktné údaje, stratené anonymné kufre sa potom dohľadávajú veľmi ťažko.

Čo si môžem vziať so sebou na palubu?

Najzásadnejšie pravidlo je brať toho čo najmenej. Takmer všetci si zabalia veľa zbytočností, pritom vo väčšine krajín sveta naozaj nie je problém kúpiť základné veci a preprať oblečenie. Do odbavovanej batožiny (veľkého kufra) musíte dať všetky ostré kovové predmety (nože, nožnice, pilník na nechty, atď.). Krémy, spreje a všetky kvapaliny nad 100 ml, ktoré je lepšie neprepravovať vôbec. Naopak do odbavovanej batožiny si nikdy nedávajte peniaze, doklady, kľúče, okuliare, šperky či elektroniku.

Do príručnej batožiny si berte len nutné veci, doklady, cennosti, elektroniku a niečo na seba. Notebook či fototašku môžete mať väčšinou aj zvlášť cez rameno. Na palubu lietadla nesmiete brať spreje, zbrane a ostré predmety a dokonca ani hračky podobné zbraniam.

Obmedzenie sa týka aj kvapalín (sprchové gély, krémy, deodoranty atď.), ktorých nesmie byť v jednom balení nad 100 ml a musia byť uzavreté ešte v uzatvárateľnom plastovom vrecku. Všetky lieky ponechajte v príručnej batožine v originálnych obaloch a radšej si schovajte aj kópiu receptu. V rámci EÚ môžete prepravovať nápoje zakúpené v duty free obchodoch priamo na letisku.

Pred odletom sa uistite aké je v cieli počasie a podľa toho si zabaľte oblečenie do príručnej batožiny. Kvôli váhovým limitom sa oplatí radšej trochu viac obliecť a obuť si najťažšie topánky – hneď máte zopár kíl k dobru. Veľa vecí si tiež môžete nastrkať do vreciek.

Kufre s pasmi

Pozor na limity

Najväčším problémom pri balení bývajú váhové limity, do požadovaných rozmerov sa zvyčajne vojdete bez ťažkostí. Súčet všetkých troch rozmerov u odbavovanej batožiny nesmie prekročiť 158 cm a celková váha nesmie byť vyššia ako 32 kg. Výnimky sú uvedené v prepravných podmienkach a zvyčajne si dosť priplatíte. Príručnú batožinu smiete mať maximálne 56 x 45 x 25 cm s váhou 5 – 8 kg.

Bývalo dobrým zvykom nechávať bezplatný váhový limit 20 – 25 kg u odbavovanej batožiny, na novo majú letecké spoločnosti bežne limit 15 kg a nízkonákladové spoločnosti často spoplatňujú každú odbavenú batožinu. V príručnej batožine do lietadla sa obvykle povoľuje 5 kg, niekedy viac. Pritom zároveň predpisy nariaďujú, že musíte mať notebook, fotoaparát a ďalšiu elektroniku v príručnej batožine. Ak teda cestujete s notebookom, zaručene sa do 5 kg nemôžete vojsť.

Našťastie to väčšina spoločností nerieši a ak máte napríklad malý batoh a notebook, zvyčajne to nie je problém. U nízkonákladových spoločností sa však pripravte na striktné pravidlá aj u príručných batožín. Doplatky za nadváhu bývajú dosť drahé a musíte ich uhradiť na mieste, inak neodletíte. Radšej si preto vždy nechávajte nejakú finančnú rezervu a pred odchodom batožinu zvážte a prípadne prebaľte.

TIP: Ak chcete za prepravovanú batožinu ušetriť, objednajte si ju k letenke skôr, na letisku totiž bývajú poplatky aj 4 krát vyššie.

3/5 - (2 votes)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *