Prechádzka v Demänovskej doline

Demänovská dolina je zaslúžene najnavštevovanejšou lokalitou Nízkych Tatier. Skrýva sa v nej totiž množstvo prírodných krás, ktoré inde neuvidíte. Ak sa vyberiete na výlet práve tam, určite si nenechajte ujsť lákavé miesta, ktoré spomíname v tomto článku ako Demänovskú ľadovú jaskyňu či Vrbické pleso.

Demänovská ľadová jaskyňa

Demänovská ľadová jaskyňa

Jedinečným prírodným útvarom, ktorý sa rozhodne oplatí navštíviť, je Demänovská ľadová jaskyňa. Ľadová výplň v nej vzniká približne posledných 500 rokov a v spojení so sintrovou výzdobou vytvára pozoruhodnú prehliadku. Pri prehliadke prejdete 650 m s prevýšením 48 m. Uvidíte mohutné riečne chodby, strmé úseky, sintrovú výzdobu aj priestory jaskyne plné ľadu. Určite sa dostatočne oblečte, vo vnútri je aj v letných mesiacoch naozaj poriadna zima.

Demänovská jaskyňa slobody

Nízke Tatry v sebe skrývajú viaceré jaskynné systémy, medzi ktorými sa nachádza aj známa Demänovská jaskyňa slobody. Priestory tejto jaskyne sú sprístupnené verejnosti od roku 1933. Pri prehliadke uvidíte podzemnú rieku Demänovku, krasové jazierka, bohatú kvapľovú výzdobu a unikátne sintrové formy.

Vrbické pleso

Demänovská dolina ponúka množstvo miest na prechádzku a jedným z nich je aj Vrbické pleso. Ide o najväčšie prírodné jazero v Nízkych Tatrách a rozprestiera sa v nadmorskej výške 1113 m. Vrbické pleso vzniklo pôsobením ľadovca. Jeho hrádze sa upravili tak, aby bola zabezpečená stála výška hladiny. Na jeho brehoch sa rozprestierajú objekty rekreačného strediska Jasná.

To však nie je všetko. Demänovská dolina je lákadlom pre návštevníkov aj kvôli možnostiam turistiky, lyžovania či iných športových aktivít a oddychu v príjemnom prostredí. Neváhajte a vyberte sa tam na výlet, nezabudnite si však zabezpečiť ubytovanie. Demänovská dolina je turistmi obľúbená počas celého roka.

Ohodnotiť článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *