Lietanie v tehotenstve a s deťmi

Zaujíma Vás ako to majú s cestovaním lietadlom tehotné ženy alebo rodičia s malými deťmi? Ak je vaša odpoveď áno, tak čítajte ďalej. Ešte pred cestou by ste totiž mali mať na pamäti niekoľko faktov, aby ste sa nedostali do neočakávanej situácie. Poradíme Vám ako lietať v tehotenstve, s dojčatami ale aj ako je to s detskými sedačkami a stravou pre deti v lietadlách.

Lietanie v tehotenstve

Lietanie v tehotenstve

Ak ste v 27. týždni tehotenstva a menej, tak nepotrebujete mať nič extra pre cestu lietadlom. Ak sa však nachádzate medzi 28. – 36. týždňom tehotenstva, tak je dôležité mať potvrdenie od lekára, že ste schopná letu. Každý člen posádky má možnosť po Vás chcieť vidieť tehotenský preukaz a Vy ste povinná im ho predložiť. Od 36. týždňa tehotenstva je cestovanie lietadlom vylúčené. Pre konkrétne požiadavky leteckých spoločností je potrebné vyhľadať informácie na ich webových stránkach. Toto sú však najčastejšie a najhlavnejšie požiadavky.

Lietanie s dojčatami

Deti do 2 rokov sa u všetkých prepravcov prepravujú zadarmo. Bábätko však musí sedieť počas štartu, pristátia a situácií, kedy je požadované zapnutie bezpečnostných pásov u Vás na kolenách a byť pripútané špeciálnym pásom. Zároveň nemá dieťa nárok na občerstvenie na palube a odbavenú batožinu. Kočík je prepravovaný zadarmo. Netreba zabúdať ani na to, že kočík by mal byť bezpečne zabalený v obale. Vo väčšine prípadov postačuje igelitový obal, ktorý by Vám mala každá lepšia aerolinka poskytnúť, ale nespoliehali by sme sa na to. Nenechávajte voľne položené veci v kočíku, nieto akékoľvek cennosti. Väčšina posádok Vám ochotne, pokiaľ k tomu je dostatočne vybavená, ohreje fľašu s pokrmom. Nemajú to však ako povinnosť – nemusia byť na to vhodne vybavený.

Detské sedačky do lietadla

Detské sedačky nie sú povolené počas situácií, keď majú byť cestujúci pripútaní. Sedačka preto musí mať také rozmery, aby sa pohodlne vošla do odkladacích priestorov, ktoré sú na to určené. Teda rozmery okolo 60x50x30cm. Cestovná spoločnosť Vám je schopná zariadiť detskú postieľku, ale musíte o ňu pred odletom požiadať.

Letenky pre deti bez sprievodu

Ak dieťa medzi 6-12 rokmi cestuje samostatne, tak potrebujete zariadiť doprovod u leteckej spoločnosti. Funguje tým štýlom, že hneď ako sa s dieťaťom na letisku rozlúčite, tak dostanete od pracovníčky formulár s prevzatím dieťaťa. Táto pracovníčka sa o dieťa bude starať až do odletu. Následne preberá zodpovednosť posádka kabíny lietadla, ktorá ďalej odovzdá dieťa pracovníčke na príletovom letisku, kde s dieťaťom pracovníčka zotrvá do doby ako si ho vyzdvihne ďalší zákonný zástupca (rodič, starý rodič atď.).

Strava pre deti v lietadle

Väčšina aeroliniek (nie nízkonákladové) umožňujú objednať detské menu bez príplatku. Je potrebné sa vopred obrátiť na danú spoločnosť a požiadať o neho. U lepších dopravcov je táto zmena zadarmo a nie je požadovaný žiadny poplatok.

5/5 - (1 vote)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *