Havarijné poistenie kryje všetko, čo vás na našich cestách môže postretnúť

Ani ste sa nenazdali a vykuklo pravé jarné počasie. Dlho nič, iba krutá zima a zrazu teplo, ktoré nás všetkých prekvapilo. Predovšetkým motoristi si mädlia ruky. Po dlhom čase znovu naplno využijú služby svojich štvorkolesových miláčikov. Skrátka, slnečné počasie láka, okrem jazdy do práce a za povinnosťami, aj na rodinné výlety za oddychom a športovým vyžitím.

Havarijné poistenie

Málokto z vás odolá podniknúť dlhšie jazdy po okolí svojho bydliska, prípadne niekde ďalej, do rekreačných stredísk, naplno si vychutnať tamojšie pohostinstvo. Lenže ako všetci veľmi dobre vieme, väčšia dopravná premávka, väčšia pravdepodobnosť toho, že sa vám prihodí niečo nemilé na cestách. Práve preto netreba zbytočne riskovať. Ak vás niečo takéto postretne, je dobré byť proti tejto eventualite poistení. Ako vy, tak aj vaše auto.

Zbytočné sa je domnievať, že vám sa nič nestane. Vy síce môžete dodržiavať pravidlá cestnej premávky, no to isté sa nedá predpokladať aj u iných šoférov. Na toto pamätá havarijné poistenie, ktoré si môžete zakúpiť ako doplnok k povinnému zmluvnému poisteniu. Jeho výhodou je najmä to, že si ho môžete nakonfigurovať presne podľa vašich požiadaviek, a tým pádom sa dohodnúť na jeho výške. Úplným ideálom ako to dosiahnuť, je zakúpiť si obe poistenia v jednej poisťovni. Vtedy budete pánom situácie vy.

Základné podmienky každej poisťovne

Podľa čoho sa vlastne poisťovňa rozhoduje? Aká bude výška havarijného poistenia? No predovšetkým podľa toho, na aké auto sa vzťahuje a akého rozsahu je, t. j. aké poistné riziká kryje. Predovšetkým sú rozhodujúce technické parametre vášho auta. Do akej veľkostnej kategórie patrí, aký má výkon a objem motora, aké má bezpečnostné vybavenie, a pod.

Druhým ukazovateľom, ktorý úzko súvisí s vyššie povedaným je cena vášho auta. Preto sa vás pracovník poisťovne, ktorý vás bude mať na starosti, isto opýta a pre kontrolu si tento údaj sám dohľadá. Ono, má to svoje dôvody. Ak by totiž v snahe vám vyhovieť, čo najviac, takzvane podpoistil auto, možno by ste síce platili menšiu havarijnú poistku, avšak ak by došlo k poistnej udalosti a šetrenie by ukázalo istú nezrovnalosť medzi skutočnou cenníkovou cenou a odhadovanou, mohlo by sa reálne stať, že by vám poisťovňa nepreplatila vynaložené náklady autoservisu.

Rozsah havarijného poistenia je komplexný

Poďme si teraz povedať, na čo všetko sa vzťahuje havarijná poistka v prípade, že technické parametre a cena vášho auta budú čierne na bielom. Havarijné poistenie vo všeobecnosti má za účel pokryť všetky náklady spojené s opravou vášho auta, ak dôjde v súvislosti s ním k poistnej udalosti tak, ako je to dohodnuté v poistnej zmluve. Napriek určitým odlišnostiam, každá poisťovňa má viac, či menej zadefinované rovnaké podmienky, čo sa týka tých najčastejších poistných udalostí. Čiže náraz do pevnej prekážky na ceste, náraz do iného auta, náraz do cyklistu a chodcu, požiar auta, zatopenie auta, prehryznutie káblov zvieratami, atď.

V podstate ani nemá zmysel vymenovať všetky možné i nemožné situácie, do ktorých by ste sa so svojim autom mohli dostať.Je to úplne zbytočné, to si môžete preštudovať na stránkach jednotlivých poisťovní. Čo ale zmysel má je fakt, že ani jedno poistenie istého rizika nie je samoúčelné. Nikdy totiž naozaj neviete, čo vás postretne, takže vždy za každých okolností berte maximum, ten najväčší poistný balík.

Veľa poisťovní, veľa rozdielov

Pre niektoré poisťovne je dôležitým ukazovateľom, koľko mal vodič auta rokov, koľko rokov je držiteľom vodičského preukazu, koľko mal najazdených kilometrov bez nehody, koľkých poistných udalostí bol účastníkom, no skrátka okolo vodiča je mnoho otáznikov v tomto smere. Vidíte, a to je len čo sa týka vodiča ako takého. Rovnako dôležité, pre mnohé poistovne, je aj miesto vzniknutia poistnej udalosti, teda či sa napríklad autonehoda udiala v meste, alebo na vidieku, v našej domovine, prípadne v zahraničí, kde práve toto poistenie odceníte asi najviac.

Takže ak sa vám pri študovaní ponúk poisťovní budú zdať všetky rovnaké, neverte tomu. Pri podrobnom čítaní môžete naraziť na dôležité odlišnosti, ktoré vám môžu pomôcť, alebo naopak, môžu byť pre vás nevýhodné. A to najmä pri kadejakých pripoisteniach, týkajúcich sa napríklad cestovania do zahraničia. Jedna poisťovňa ich má zahrnuté už v samotnej havarijnej poistke, čiže v jednom z poistných balíkov, no druhá ho predáva len ako niečo navyše, za čo si treba priplatiť.

Poistný balík so širokým rozsahom vám umožní kľudný spánok

Keby sme vám my mali odporučiť, akú havarijnú poistku a v ktorej poisťovni si teda máte zakúpiť, tak určite dbajte na čo najväčší rozsah poistného balíku, ktorý v sebe zahrňuje, čo najviac pripoistení. Napríklad, pripoistenie sedadiel, pripoistenie čelného skla, pripoistenie batožiny, asistenčné služby, a pod. Nech nemusíte pred každou cestou autom rozmýšľať, či ste na niečo dôležité nezabudli.

Nezabudnite na spomínanú možnosť dohodnúť si výšku havarijnej poistky. V každom prípade si poistite nové a zánovné auto v plnej výške, pretože rozsah prípadných opráv by vás vyšiel draho keby ste si ich mali platiť z vlastného vrecka. Ako bude ale narastať vek vášho auta a jeho cena na trhu klesať, môžete si výšku havarijnej poistky upraviť. No a pri starších autách už naozaj stojí za zváženie aký poistný balík si zakúpiť a či vôbec. Je to len na vás a na vašich prioritách.

Ohodnotiť článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *