Najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov

Prinášame vám rebríček desiatich najobľúbenejších dovolenkových destinácii Slovákov. Predstavíme Vám destinácie, ktoré v cestovných agentúrach naozaj fičia, a kde to slovenskými turistami naozaj žije. Zažite čaro dovolenky pri mori, v obľúbených európskych letoviskách, ale aj v exotickom Turecku, Tunisku či Egypte. Objavte dovolenku vašich snov podľa destinácie.

Turecko - Alanya

Grécko – Kréta

Kréta je najväčší grécky a celkovo piaty najväčší ostrov v Stredozemnom mori, ktorý zahŕňa štyri grécke regionálne jednotky – Iraklio, Chania, Rethymno a Lasithi. Najvyššia hora Psiloritis v pohorí Idi Ori má úctyhodných 2 456 m.n.m. Na ostrove sú 2 významné charterové letiská Iraklio (Heraklion) a Chania. Najlákavejšie turistické ciele sú Samaria (najdlhšia tiesňava v Európe), pláž Vai (jediná palmová pláž na Kréte) a významné prímorské strediská Agia Marina a Platanias.

Grécko - Kréta

Grécko – Rhodos

Rhodos je známy grécky ostrov v Egejskom mori, najväčší z Dodekanéských ostrovov. Leží pri pobreží Malej Ázie, od ktorého ho delí prieliv široký iba 9 až 10 km. Hlavným mestom je Rodos. Najvyšší vrchol je Attaviros s výškou 1 215 m.n.m. Ekonomika je zameraná na turistov. Malé podniky spracúvajú suroviny z dovozu pre miestny predaj. Poľnohospodárstvo sa zameriava na rastlinnú výrobu, chov dobytka, rybolov a vinárstvo.  Obľúbené strediská sú Kremasti, Rhodos, Faliraki, Pefki, Haraki, Kolymbia, Lardos, Lindos a Kalathos.

Turecko – Alanya

Veľké turecké mesto vzdialené 120 km od Antalye je veľmi obľúbené. Počítané aj s perifériami má skoro 400 000 obyvateľov. Vzhľadom na strategickú polohu na malom polostrove v Stredozemnom mori bola Alanya významným centrom starovekých i stredovekých civilizácií, preto tu dnes nájdeme veľa pamiatok a dovolenka tu tak magicky kombinuje prímorské radovánky a poznávacie exkurzie. V meste Alanya sa nachádzajú 2 pláže. Pláže sú od seba oddelené útesom, na ktorom je postavená miestna pevnosť.

Turecko - Alanya

Grécko – Kos

Kos je stredne veľký grécky ostrov blízko tureckého pobrežia. Narodil sa tu svetoznámy lekár Hippokrates. V minulosti bol veľmi obľúbený škandinávskymi turistami. Kos má veľmi veľa archeologických nálezísk z Helenistickej, Rímskej a Byzantskej ríše. Na ostrove Kos je veľa pláží a sú veľmi dobré. Jedna významná je priamo západne od rovnomenného hlavného mesta.

Bulharsko – Slnečné pobrežie

Takmer každý dobre pozná toto rozsiahle a významné prímorské letovisko pri Čiernom mori v Bulharsku, nachádzajúce asi 35 kilometrov severne od Burgasu v obci Nesebar v Burgase. Disponuje viac ako 500 hotelmi s viac ako 110 tisíc lôžkami. Nachádza sa tu tiež 130 reštaurácií a množstvo hudobných klubov, nočných klubov a podobne. V posledných rokoch boli takmer všetky hotely zrenovované a bolo novo postavených niekoľko luxusných hotelov, ale aj drobných súkromných ubytovacích kapacít. Nájdeme tu dobrý pomer ceny a kvality dovolenky.

Slnečné pobrežie - Bulharsko

Egypt – Marsa Alam

Mesto v juhovýchodnom Egypte, ležiace na pobreží Červeného mora očarí každú stredoeurópsku dušu. Predtým malá rybárska dedinka je dnes jednou najnavštevovanejších turistických destinácií v celej krajine. Za svoj rozkvet vďačia medzinárodnému letisku, ktoré tu bolo otvorené v roku 2003. Akonáhle majú turisti pohodlnú dopravu až skoro do hotela, tak ich záujem o lokalitu prudko stúpa. Vďaka večne teplému moru je tu bohatý podmorský život. Mnoho pestrofarebných koralov a rýb. Preto je Marsa Alam vyhľadávaným miestom pre potápanie.

Bulharsko – Primorsko

Opäť sa vraciame do Bulharska. Primorsko je malé mesto na juhovýchode krajiny v Burgaskej provincii. Leží 52 km južne od Burgasu. Jedná sa o jeden z najobľúbenejších cieľov slovenských turistov, ktorí približne od konca deväťdesiatych rokov 20. storočia intenzívne zapĺňajú hotely. Na stredisko nadväzujú prírodné vodné rezervácie, kde hniezdia vodné vtáky, napríklad kormorány, a tiež rastú lekná. Vynikajú tu aj pre Bulharsko typické nízke ceny.

Bulharsko - Primorsko

Tunisko – Djerba

Čarovný ostrov v Stredozemnom mori, ktorý patrí Tunisku a má rozlohu 520 km², patrí k ďalším veľmi obľúbeným cieľov slovenských dovoleniek. Jedná sa o najväčší ostrov severnej Afriky. Žije tu niečo cez 120 tisíc obyvateľov. Na ostrove sa nachádza medzinárodné letisko. Hlavným mestom “Džerby” je Houmt Souk s 60 tisíc obyvateľmi. Džerba láka turistov svojimi piesočnými plážami a vľúdnym počasím. V roku 1977 boli v meste Ajim umiestnené exteriéry kultového hviezdneho prístavu Mos Eisley z prvého filmu Hviezdne vojny.

Turecko – Side

Side sa nachádza v tureckej pobrežnej provincii Antalya nazvanej podľa rovnomenného správneho strediska, presnejšie v okrese Manavgat. Od mesta Antalye leží Side asi 75 kilometrov na východ. Centrum letoviska sa rozkladá na iba 800 metrov dlhom polostrove, ktorý je lemovaný štrkovými plážami a krištáľovo čistým otvoreným morom. Iba 10 kilometrov na sever sa zvoľna začína dvíhať mohutné turecké pohorie Taurus. Side kombinuje prímorskú rekreáciu a spoznávanie veľmi starých a hodnotných pamiatok.

Turecko - Side

Grécko – Zakynthos

Grécky Zakynthos je asi najkrajší ostrov celého Jónskeho mora. Jeho rozloha je 410 km² a dĺžka samotného pobrežia je 123 km. Zakynthos má asi 39 000 obyvateľov. Ostrov je pomenovaný podľa Zakyntha, syna vládcu Dardan. Hlavným mestom je, ako už je to v Grécku na ostrovoch veľmi bežné, rovnomenný Zakynthos. Medzi veľké turistické atrakcie patria zálivy s priezračne modrou vodou a vraky lodí na západnom pobreží. Medzi najvyhľadávanejšie patrí záliv Navagio sa známym vrakom lode alebo Blue Caves (Modré jaskyňa).

5/5 - (1 vote)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *