Doklady, ktoré potrebujete pri ceste do zahraničia

Ak s cestovaním na vlastnú päsť ešte len začínate, tak by ste mali vedieť aké doklady budete pri cestách potrebovať. Zároveň si v článku povieme o rôznych tipoch ako predísť nepríjemnostiam napríklad pri strate dokladov a prečo sa oplatí vytvoriť kópia dokladov.

Cestovný pas

Občiansky preukaz

Občianka nám robí spoločnosť vždy a všade a inak to nie je ani v zahraničí. Obyvatelia Slovenska môžu slobodne cestovať v rámci členských štátov Európskej únie, rovnako aj do Schengenského priestoru s platným občianskym preukazom. Okrem členských krajín môžete na občiansky preukaz vycestovať aj do ďalších štátov, ktoré udeľujú výnimky.

Zoznam štátov, kam je možné cestovať len na občiansky preukaz:

Albánsko, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česko, Čierna hora, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Island, Taliansko, Kosovo, Cyprus, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Macedónsko, Malta, Nemecko, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Grécko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko, Srbsko, Švédsko, Spojené kráľovstvo (Veľká Británia, Škótsko, Wales).

Cestovný pas

K cestovnému pasu asi nemusíme veľa písať. Budete ho potrebovať vždy pri cestách mimo Európy. Čo však málokto vie je fakt, že pasov môžete mať neobmedzene veľa. Cestovateľskou zálohou sú dva pasy, keď jeden vždy máte pri sebe a druhý schovaný napr. na hoteli. Nevyhnutnosť potom predstavuje biometrický pas. Ak teda máte stále pas starý, tak je na čase vybaviť si nový. S cestovným pasom sa spája otázka vízových povinností pre jednotlivé štáty. Aktuálnosť potreby víz môžete kontrolovať na portáli ministerstva zahraničných vecí.

Medzinárodný vodičský preukaz

Ak budete chcieť v zahraničí cestovať autom, prípadne na motorke, tak sa vám určite zíde vodičský preukaz. Vybavenie medzinárodného vodičáku zaberie iba čas strávený vo fronte na úrade. Vydáva sa na počkanie a v dvoch verziách, ktoré korešpondujú so Ženevským a Viedenským dohovorom. Každá z týchto variant platí pre iné štáty, a preto pri vybavovaní preukazu oznámte aj plánované destinácie, aby ste vedeli akú variantu využijete.

V juhovýchodnej Ázii pri požičiavaní skútrov väčšinou nikto vodičák vidieť nechce, avšak horšie je to potom s políciou. Typický lov na turistov prebieha na Bali. Ak nemáte medzinárodný vodičák, tak asi zaplatíte výpalné vo výške 40-50 $ alebo zabavenie pasu.

Medzinárodný očkovací preukaz

Medzinárodný očkovací preukaz potrebujete v krajinách, ktoré vyžadujú očkovanie proti žltej zimnici. Štandardom by mal byť tiež pre častých cestovateľov. Preukaz vám vystavia v každom očkovacom centre na počkanie za malý poplatok.

Pred cestou si naskenujte kópie dokladov

Strata dokladov rozhodne nie je príjemná vec. Avšak keď už sa niečo s Vašimi dokladmi stane, tak je dobré mať zálohu, ktorou podložíte svoju totožnosť. Často postačujú doklady naskenované z jednej strany, pretože zadnú stranu často nepotrebujete. Často je aj bezpečnejšie mať doklady len v polovičnej forme. Takéto naskenované doklady si môžete nahrať napr. do vášho emailu, ale inde na internet. Naskenované doklady nie je dobré dávať na usb kľúč, lebo sa dá ľahko zabudnúť. Avšak aj tu je možnosť zabezpečiť takýto kľúč heslom, ale stále považujeme za lepšie umiestniť fotky dokladov na internet.

Čo robiť pri strate dokladov v zahraničí?

Ak ste stratili medzinárodný vodičský preukaz, či očkovací preukaz, tak sa väčšinou nič nedeje. Horšie je to v prípade, keď nebudete mať doklady, ktoré sú potrebné pre návrat domov. V takom prípade treba spraviť dva základné veci:

  1. Ohlásenie straty dokladov na miestnej polícii. Akonáhle zistíte stratu občianskeho preukazu či pasu, tak chodte na políciu a tam stratu popíšte. Policajt s vami spíše protokol, ktorý je nevyhnutný v prípade ďalších problémov. S týmto protokolom následne vyhľadajte slovenský alebo európsky honorárny úrad. Ak cestujete v rámci EÚ, tak si na letisku vystačíte aj s týmto protokolom a akýmkoľvek dokladom s fotografiou (vodičský preukaz, ISIC, karta zamestnanca).
  2. Náhradný cestovný doklad. Na honorárnom úrade Vám za poplatok vystavia cestovný doklad, ktorý poslúži iba na návrat na Slovensko. Cena je stanovená jednotlivými honorárnymi úradmi a pohybuje sa okolo 15 €. K tomu, aby vám pracovník úradu doklad vystavil bude potrebovať overiť vašu totožnosť. Pokiaľ s Vami bude osoba, ktorá sa bude môcť preukázať svojim vlastným dokladom, tak to môže sama potvrdiť svojím podpisom pravosti vašich údajov. V opačnom prípade pomôže tip v podobe naskenovaných dokladov.

Ak máte nejaké ďalšie tipy k dokladom, tak ich pridajte do komentárov.

5/5 - (1 vote)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *