Couchsurfing: ubytujte sa zadarmo po celom svete

Máte radi cestovanie a chcete spoznávať svet? Alebo sa chystáte prvýkrát vyraziť niekam na vlastnú päsť? Je jedno, či ste skúsený a ostrieľaný cestovateľ, alebo naopak nováčik, ktorého zlákali diaľky. Pri oboch možnostiach budete riešiť vhodné a hlavne lacné ubytovanie. Ak neplánujete iba dovolenku k moru, ale chcete precestovať krajinu a vidieť z nej čo najviac, tak určite odporúčam využiť Couchsurfing.

Lacné cestovanie

Čo je to couchsurfing a ako funguje?

Projekt couchsurfing.org je v podstate sociálna sieť, kde sa združujú cestovatelia zo všetkých kútov sveta. Tí potom ponúkajú k dispozícii svoj “gauč”. Na web sa jednoducho a zadarmo zaregistrujete a vytvoríte si profil, aby sa o vás dozvedeli ďalší členovia nejaké základné informácie. V prípade, že máte možnosť občas doma niekoho na noc ubytovať, potom jednoducho poskytnete údaje o tom, koľko máte voľných izieb alebo postelí, matracov, ako dlho sa u vás človek môže zdržať, či so sebou potrebuje spacák, prípadne koľko ho to bude stáť atď.

Ak chcete niekde vycestovať, tak si jednoducho vyhľadáte ľudí zo zeme, do ktorej sa chystáte a zistíte, či by ste vo vašom termíne mohli u nich prespať. Potom si vymeníte pár mailov, dohodnete potrebné a už môžete vyraziť. Niektorí cestovatelia so sebou nosia niečo typické pre svoju krajinu ako poďakovanie. Ovšem nie je povinnosť a keď vy u niekoho prespíte, tak nemáte povinnosť stať sa zároveň hostiteľom iných ľudí doma.

Ubytovanie je bezpečné a overené

Po úvodných vetách sa ale môžete báť, že ma v cudzej krajne okradnú, alebo ktovie, ku komu prídem… Iste, nejakú mieru rizika takéto cestovanie nesie, ale ľudí na couchsurgingu si môžete overiť. Každý cestovateľ môže svojho hostiteľa ohodnotiť a ku všetkým informáciám máte ako registrovaný člen prístup. Pretože tento projekt funguje na dôvere cestovateľov, nikto nestojí o negatívne hodnotenie. Ak máte obavy, tak vyberajte z ľudí, ktorí majú veľa pozitívnych referencií, prípadne kontaktuje cestovateľov, ktorí hodnotenie udelili.

Nové priateľstvá

Couchsurfing je výborný aj vďaka tomu, že máte možnosť získať mnoho nových priateľov. Tým, že prespíte u miestnych, spoznáte najlepšie ich krajinu, zvyky atď. Každý z hostiteľov je iný. Niekto vás už v profile upozorní, že môžete prísť, prespať, ale veľmi si jeho spoločnosti neužijete. Ďalší vás vezme medzi svojich priateľov, prevedie vás mestom, a bude sa s vami chcieť stretávať aj neskôr. A napríklad na oplátku sa prípadne ubytovať u vás pri návšteve vašej rodnej zeme. Je len na vás, čo vám to vyhovuje.

5/5 - (1 vote)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *