Cestovný kufor – ako si vybrať?

Hľadáte vhodný cestovný kufor, do ktorého si zabalíte všetky potrebné veci na dovolenku a neviete si vybrať? Ak áno, tak ste na správnej stránke. Pretože my Vám poradíme s výberom správnej cestovnej batožiny, ktorá Vám uľahčí cestovanie. Poradíme vám, ktorá batožina je z hľadiska druhu dopravy na dovolenku najvýhodnejšia.

Cestovateľská batožina

Veľkosť a konštrukcia

Pri výbere by ste sa mali najskôr zamyslieť aký veľký kufor na cesty vlastne potrebujete. Na trhu je skutočne veľa rôznych veľkostí, takže každý záujemca si príde na svoje. Zaujímavé ponuky sú hlavne na celé sady kufrov, teda od malého po veľký, všetky v rovnakom prevedení. V rámci konštrukcie môžeme rozlíšiť textilné a škrupinové kufre.

Textilné kufre sú ľahšie, navyše sa dajú “nafúknuť” povolením zipsov, ktoré zväčšia ich objem. Nie sú však príliš ideálne pre prevoz krehkých vecí, na to sa hodí oveľa viac hodia škrupinové kufre, teda plastové alebo hliníkové. Tie tiež lepšie ochránia Vaše veci pred krádežou. Ďalšou výhodou škrupinových kufrov s gumovým tesnením je aj ich nepremokavosť. Tú Vám textilná batožina pri silnom daždi nezaručí. Za prevahu výhod škrupinového kufra si ale musíte logicky mierne priplatiť.

Červené cestovné kufre

Funkčnosť vyskúšajte už v predajni

Zdanlivo robustná konštrukcia a bezchybné prevedenie môžu v obchode výrazne klamať skutočnou kvalitu produktu. Kufor si najprv poriadne prezrite a vyskúšajte funkčnosť všetkých zipsov. Skontrolujte prevedenie spojov a švov, či sa niekde neskrýva výrazný kaz, alebo dokonca diera. Po tejto kozmetickej kontrole sa presunieme k skúške kondície produktu a k preprave cestovnej výbavy.

Rôzne druhy cestovných batožín

Batožinu na kolieskach by ste nemali nikdy skúšať prázdnu, pretože s plným nákladom sa z poslušného kufra môže stať ťažkopádny traktor. Keď to pôjde kufor v predajni niečím naložte a na teleskopickú rukoväť ešte položte aktovku, batoh alebo príručnú batožinu. Zistíte tak, ako sa vám s kufrom bude manipulovať.

Farebný cestovný kufor

Kufor nesmie zatáčať, kývať sa, nesmú sa z neho ozývať prapodivné zvuky všetkého druhu. Kolieska sa musia točiť úplne ľahko, nesmie sa zadrhávať, alebo sa pre istotu netočiť vôbec. S takým kufrom by ste sa možno nadreli viac, ako keby ste ho niesli v ruke. Rukoväť musí byť dostatočne dlhá pre väčšinu cestovateľov a zároveň pevná. Ak sa stále prehýba, pretáča alebo nejde ľahko vysúvať, tak to nie je kvalitný kufor a radšej si kúpte iný.

Pri výbere sa nenechajte zmiasť veľkosťou. Dva rovnako veľké kufre môžu uniesť rôzne ťažký náklad. Záleží totiž na odolnosti materiálu. Preto si radšej zistite doporučené a maximálne zaťaženie kufra udávané výrobcom. Väčšiu váhu by totiž kolieska, teleskopická tyč, držadlá a rôzne popruhy nemuseli uniesť.

Výber batožiny podľa formy dopravy

Je nesporné, že sa na každú formu dovolenky sa hodí iný typ batožiny. Ak sa vydávate na dovolenku zvyčajne leteckými spojmi, tak je vhodné zvoliť kvalitný škrupinový kufor, ktorý Vám vydrží čo najdlhšie aj pri nešetrnej manipulácii personálu na letiskách. Ak jazdíte na dovolenku autom, tak Vám bude stačiť obyčajný textilný kufor za predpokladu, že s ním nebudete behať po uliciach dlhé kilometre.

Moderný cestovný kufor

Cestovatelia, ktorí využívajú na prepravu vlak alebo loď, môžu zvoliť určitú strednú cestu v kvalite batožiny, pretože jej namáhanie nebude také veľké ako na letiskách. Kufre by však mali mať kvalitné kolieska

5/5 - (1 vote)

7 Odpovedí

  1. ja som prevazne zastancom textilnych kufrov. uz len kvoli tomu ze sa do nich viacej zmesti a viac povoli 🙂 a zase u plastovych je vascinou krajsi dizajn

  2. Doležité je aj na kolko cestujete…pretože ak cestujete len na výlet na par dni alebo na dovolenku na týžden tak vam stačí kufor, ktorý splna rozmery príručnej batožiny leteckej spoločnosti ktorou cestujete a nielen ušetríte za poplatky ale aj vaša batožina kedže bude na palubí lietadla bude v bezpečí budeme ju mat stale pri sebe…ak cestujete na dlhší čas na niekolko mesiacov tak treba hladať naozaj pevné kufre, odporučam si ich aj označit nejakou stužkou lebo ak je čierny alebo červený tak takých je vela a takto si ho rýchlo na páse identifikujete 🙂 hlavne neberte do batožiny zbytočné veci a možno zistíte, že vam stačí aj menší kufor tieto články vam pri balení určite pobalia https://estavisa.sk/prva-cast-balim-balis-balime/ a tu je druha čast: https://estavisa.sk/druha-cast-balis-balim-balime/

  3. ja mam perfektny plastovy kufor cez najkufre a hoci som si zan priplatila tak stal za kazde euricko je pevny, odolny, smrncovy a cestujeme spolu uz vyse roka (predtym som mala lacny kufor cez fb a ten nezvladol ani jeden let )

  4. Ja som rozhodne za škrupinové kufre s kvalitnými kolieskami a zipsami, ktoré vydržia. Teraz mám vector vo velkosti M cez najkufre a tu kvalitu vidiet uz na prvy pohlad. Výhodu škrupinky vidím hlavne v tom, že nepremokne v prípade dažďa či snehu a je šik

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *