Cestovanie so psom – predpisy a rady na cesty po Európe a mimo nej

Plánujete cestovať na dovolenku so svojim domácim miláčikom? Ak áno, tak by sa vám mohol hodiť tento článok, v ktorom si priblížime niektoré legislatívne predpisy a pár tipov na cestovanie so psom po Európe a mimo nej. Na čo si dať pozor pri cestovaní autom, vlakom, lietadlom či loďou, aby ste predišli zbytočným problémom.

Cestovanie v rámci Európy so psom

V rámci Európskej únie musí byť pes označený mikročipom. Označenie vykonáva súkromný veterinárny lekár. Označenie zvierat tetovaním je uznávané ak je jasne čitateľné a bolo preukázateľne vykonané pred 3. júlom 2011. Do Chorvátska však potrebujete označenie mikročipom. Pes musí byť označený ešte pred očkovaním proti besnote a pred vydaním pasu. Taktiež musí byť vybavený pasom spoločenského zvieraťa. Pas je jednotný doklad platný vo všetkých členských štátoch EÚ.

Cestovanie so psíkom

Absolútna nevyhnutnosťou je očkovanie proti besnote a to od 3 mesiacov veku. Očkovanie vykonáva veterinárny lekár a musí byť v súlade s medzinárodnými normami. Niektoré krajiny EÚ si vyžadujú ešte ďalšie špecifické prvky pri cestovaní so psom. Ošetrenie proti echinokokóze požaduje Veľká Británia, Írsko, Malta a Fínsko a v páse musia byť presne zaznamenané všetky infromácie o ošetrení (dátum a hodina ošetrenia, názov lieku, výrobca a podaná dávka). Taliansko, Cyprus, Poľsko, Francúzsko, Španielsko, Švédsko, Luxembursko, Veľká Británia, Írsko a Malta zakazujú vstup psov aj iných zvierat na svoje územie mladších ako tri mesiace.

Cestovanie so psom mimo EÚ

Ak sa vydávate na dovolenku mimo krajiny Európskej únie, tak sa musíte informovať pre každú konkrétnu krajinu o ich podmienkach vstupu psov napríklad na webe Štátnej veterinárnej správy. Všeobecne však platia veľmi podobné podmienky ako v Európskej únii.

Psy a jednotlivé druhy dopravy

V prvom rade je nutné zdôrazniť, že najlepším spôsobom, ktorý rieši problém s prepravou psov aj iných zvierat je nechať ich doma. Pokúsiť sa zabezpečiť náhradnú starostlivosť. Stresová situácia pre psov je počas prepravy fakt vysoká. Ak nemáte na výber, tak vám prinášame pár rád a trikov podľa druhu dopravy.

Cestovanie autom so psom

Pri ceste autom dodržujte prestávky po dvoch, maximálne troch hodinách jazdy. Je nutné, aby sa mohol Váš maznáčik prebehnúť, vykonať potrebu, upokojiť a napiť sa. Najlepším miestom pre psa je v aute vystlaný kufor oddelený mrežou. Pri prípadnom náraze sú nežiaduce následky pre zviera pravdepodobne najmenšie. Na zadnom sedadle by mal byť vybavený bezpečnostnými popruhmi. Nikdy by nemal byť uviazaný na vodítku. Pokúste sa neprepravovať najmä väčšieho psa na dovolenku autobusom. Batožinový priestor je stiesnený a obmedzený, do priestoru pre cestujúcich s ním vpustení nebudete.

Cestovanie so psom v aute

Cestovanie vlakom so psom

Väčšina železníc nijako neobmedzuje svojich psích pasažierov. Vyžadujú len lístok. Nesmiete zabudnúť na potreby vášho psa. Hlavne na dostatok vody, ktorú beriete so sebou aj s miskou alebo fľašou, ktorou môžete napojiť psa. Potrebujete tiež vrecúška, ktoré použijete v prípade “nehody”, a obrúsky na udržanie čistoty vo vagóne.

Cestovanie lietadlom

Pri cestovaní lietadlom sa riaďte nasledujúcimi pokynmi. Po prvé čo najskôr informujte leteckú spoločnosť, že budete prevážať aj psíka. Naštudujte si poriadok a pokyny danej spoločnosti, na letisku nemusí byť personál práve dvakrát ochotní vysvetľovať vám všetko do detailov. Za malého psa budete vo väčšine prípadov platiť ako za príručnú batožinu a môžete ho mať pri sebe na palube. Veľký pes bude musieť ísť do batožinového priestoru lietadla a to nie je vôbec ideálny variant. Jednak kvôli zaobchádzaniu s batožinou letiskovým personálom, jednak kvôli vnútornej teplote v batožinovom priestore. Pokúste sa lietať so psom mimo úmorných horúčav aj mimo zimných mrazov.

Cestovanie loďou

Na lodiach platia podmienky danej spoločnosti. Preto sa informujte vopred ako firma nahliada na prepravu psov a či sú štvornohí priatelia na lodi vítaní. Je to v celku dobrý spôsob dopravy pre ich psychiku. Na väčších lodiach sú dobré podmienky pre venčenie, stačí si k sebe vziať dostatok upratovacích nástrojov.

Pes na lodi

Na všetkých cestách sa ale zrejme nezaobídete bez utišujúcich medikamentov, o ktorých sa vopred poraďte so svojím veterinárom.

5/5 - (1 vote)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *