Cestovanie s príručnou batožinou

Mnoho ľudí si na dovolenku balí veľa vecí, ktoré ani nepotrebujú a zbytočne tak so sebou vláčia veľké kufre. Pri cestovaní lietadlom vám však často postačí iba príručná batožina. Práve vďaka nej získate na letisku ale celkovo aj na dovolenke veľa výhod a navyše ušetríte aj nejaké peniaze či čas na letisku. Aké sú teda hlavné výhody cestovania s príručnou batožinou?

Príručná batožina na cestovanie

1. Nižšia cena letenky

Príplatok za podpalubnú batožinu závisí od spoločnosti, ktorou cestujete a môže sa pohybovať od 10 do 50 eur. Závisí na veľkosti, počte a hmotnosti batožiny. Pri cestovaní len s príručnou batožinou tak ušetríte celkom pekné peniaze.

2. Menej starostí

Pred odchodom na dovolenku či víkendový pobyt nemáte toľko starostí s balením a nemusíte na letisku riešiť ani odbavenie batožiny.

Ak máte iba príručnú batožinu:

  • Nemusíte čakať na odbavenie a tým pádom stačí keď prídete na letisko neskôr
  • Nemusíte po prílete do cieľa čakať pri páse na odbavenú batožinu
  • Nemusíte sa báť, že sa vaša batožina poškodí alebo nebodaj stratí. Príručnú batožinu máte stále pod kontrolou.

3. Nemusíte sa nikam ponáhľať a môžte si dovolenku viac užiť

Nemáte pri sebe ťažký kufor a môžete sa tak ľahšie pohybovať po vašej cieľovej destinácii. Nemusíte hneď hľadať ubytovanie a môžete sa najskôr ísť poobzerať po meste, kedže príručná batožina je pomerne ľahká a tak sa ani veľmi neunavíte.

Obmedzenia pre príručnú batožinu:

1. Nápoje a kozmetika

Veľa ľudí si myslí, že do príručnej batožiny si nemôžu zobrať žiadne nápoje alebo kozmetiku. V skutočnosti to však nie je pravda. Stačí splniť určité podmienky.

Funguje nariadenie, ktoré sa týka zubných pást, parfumov, šampónov, krémov a inej kozmetiky. Takisto sa týka aj nápojov. Podľa tohto obmedzenia môžete tekutiny prepravovať len: “v jednotlivých baleniach s maximálnym objemom 100ml alebo 100g umiestnené v plastovom, opakovane uzatvárateľnom, priehľadnom a jedinom vrecku s maximálnym objemom sáčku 1L”.

Ako teda vidíte aj tekutiny a gély sa dajú prepravovať v príručnej batožine. Musíte je však z pôvodného obalu preliať do fľaštičiek s maximálnym objemom 100 ml. Ďalšou možnosťou je nakúpiť tekutiny a gély na letisku po bezpečnostnej kontrole. V takom prípade si ich do lietadla môžete vziať, koľko chcete.

TIP: Ak chcete si vziať vodu, ale nechcete platiť za drahú vodu za bezpečnostnou kontrolou, zoberte si do príručnej batožiny prázdnu fľašu. S prázdnou fľašou bezpečnostná kontrola nič urobiť nemôže a vy si potom do nej môžete na toaletách natočiť vodu z kohútika.

2. Predmety, ktoré môžu niekoho poraniť

Niektorí ľudia sa zaujímajú o to, či na palubu lietadla môžu zobrať nôž. To by nemal byť problém, kým dĺžka čepele noža nepresahuje 6 centimetrov. Pravidlá týkajúce sa týchto predmetov je však potrebné brať s rezervou, pretože pracovník bezpečnostnej kontroly si môže robiť tak trochu čo chce a tým pádom vyhodiť aj nôž, ktorý spĺňa požadované pravidlá.

Problémom sú aj stanové kolíky alebo plynová bomba. Ak však beriete stan a plynovú bombu, tak je dosť pravdepodobné, že si aj tak budete musieť vziať klasickú podpalubnú batožinu na odbavenie, kedže také veci by sa vám asi aj tak do príručnej batožiny nezmestli.

Aj keď má cestovanie s príručnou batožinou určité nevýhody, môže to byť pre mnohých veľmi efektívna cesta. Ak vám teda stačí pár kusov oblečenia, môžete bez problémov vyraziť na cesty len s príručnou batožinou. Už po prvej ceste len s príručnou batožinou isto zistíte, že takéto cestovanie je naozaj jednoduché a možno takto začnete cestovať pravidelne.

Ohodnotiť článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *