Cestovanie s deťmi – ako zvládnuť dlhé trasy?

Hovorí sa, že čím mladšie dieťa so sebou vezmete na cesty, tak tým väčšie starosti bude mať. Ak sa však dobre pripravíte, tak vás nič nezaskočí. Poradíme vám, čo by ste určite nemali podceniť a ako vytvoriť pri cestovaní tie najlepšie podmienky. A to samozrejme pre vaše dieťa a zároveň aj pre vás. Najväčším nepriateľom detskej spokojnosti na cestách je malé pohodlie, nuda, nedostatok jedla a pitia. Akonáhle v aute vytvoríte príjemné zázemie, kde vašemu dieťaťu nebude nič chýbať, tak aj dlhé trasy zvládne bez väčších ťažkostí.

Cestovanie s deťmi na dovolenku

Zábava do auta

Ak to vek dieťaťa dovolí, zapojte ho do diskusií o ceste a zoznámte ho s tým aká cesta bude, ako dlho sa pôjde a aké správanie od neho očakávate. Spoločne tiež vymyslite, čím sa bude baviť. Osvedčené je kreslenie, počúvanie a sledovanie rozprávok, prenosné spoločenské hry (skvelé pre súrodencov), spievanie pesničiek a pod. Dobrou radou je nebrať do auta hračky, ktoré vydávajú stále dookola rovnaké zvuky.

Bezpečnosť a pohodlie nadovšetko

Aj keď máte komfortnú autosedačku, tak pamätajte na doplnky, ktoré sa postarajú o to, že aj po niekoľkých hodinách jazdy vás nebude nikde nič tlačiť alebo zarezávať. Vezmite so sebou malý vankúšik na podopretie hlavičky pri spaní, pásy obstarajte plyšovými návlekmi. Samozrejmosťou je deka. Dôležité sú tiež tienidlá do okien proti slnku, oplatí sa investovať aj do clôn, ktoré v noci ochránia pred svetlami ďalších áut, semaformi, žiarivými reklamami atď.

Bez jedla a pitia to nepôjde

Nespoliehajte sa na to, že niekde na benzínke kúpite sebe aj deťom nejaké to jedlo. Môže sa stať čokoľvek, uviaznete v zápche a problém je na svete. Urobte poriadnu zásobu z domova. Pribaľte tiež nejaké dobroty na maškrtenie, majte dostatok vody, tá je základ. Keď nebude hlad a smäd, nebude nikto v aute nevrlý a nervózny – a hlavne o to ide.

Nezabudnite na prestávky

Bez pravidelných zastávok nezvládnu cestu deti, ale ani vy. Naplánujte si dopredu, kde zastavíte. Skúste vyberať zaujímavé miesta, bude to vítané spestrenie. Nestačí len vystúpiť z auta, prejdite sa, hýbte sa, zahrajte si s deťmi napr. na naháňačku, možností je veľa.

Pri cestovaní s deťmi vychádzajte hlavne z toho, čo má vaša rodina rada, a to sa snažte improvizovane preniesť do vozidla. Ak si to všetko dopredu premyslíte, tak budete milo prekvapení, ako cesta ubehne bez stresu, hádok a nervozity.

5/5 - (1 vote)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *