Cestovanie na vlastnú päsť. Aké služby využiť a načo sa pripraviť?

Posledné roky sa nároky na cestovanie značne zmenili. Tak ako niekedy fungovali regulárne cestovné kancelárie, ktoré vám dokázali zabezpečiť všetky potrebné náležitosti – od letenky až po výlety v danej krajine – teraz je oveľa viac príťažlivé cestovanie bez jasných, striktne naplánovaných itinerárov a sprostredkovateľa.

Cestovanie na vlastnú päsť

Aj keď sa teda cestovanie stáva čím viac tým individuálne, tak tak ako v každom sektore, aj tu záleží na cieľovej skupine. Pre menej skúsenejšie či odvážlivejšie povahy je na trhu stále nespočetné množstvo cestovných kancelárií, ktoré zabezpečia celú prepravu a ubytovanie pre jednotlivca či skupiny. Taktiež tento typ cestovania môže byť bezpečnejší a existuje tu záruka určitých služieb, prípadne možnosť reklamácie.

Cestovanie na vlastnú päsť

Ako už bolo vyššie spomenuté, čím ďalej tým viac chcú cestovatelia zažiť pri cestovaní väčšiu slobodu a autentiku. V realite to znamená, že klasický hotelový turizmus prichádza o svoje čaro a lokálne služby sú stále viac vyhľadávané. Pod lokálnymi službami si môžeme napríklad predstaviť ubytovanie u domácich obyvateľov, kde môžeme dostať aj stravu či dozvedieť sa zaujímavé fakty o danom mieste.

Aké služby využiť pri cestovaní na vlastnú päsť?

Namiesto ubytovania v hoteli začali byť používané portály, ktoré ponúkajú lacnejšie a často aj útulnejšie ubytovanie s určitými výhodami oproti komerčným rezortom. Pomocou Airbnb sa môžete ubytovať skoro po celom svete. Ponuka druhov ubytovania je široká. Niekedy s vami býva aj majiteľ a niekedy ste v priestoroch sami. Veľkou výhodou je know-how prenajímateľa, čo vám môže pomôcť pri vyhľadávaní informácií o krajine, meste či kultúre. S Airbnb ušetríte náklady, ktoré by ste minuli v hoteloch a to hlavne vtedy, ak ste väčšia skupina a hľadáte ubytovanie pod jednou strechou.

Couchsurfing je zase služba, ktorá ponúka ubytovanie zadarmo. Vyplňte si profil na web stránke a žiadate o ubytovanie. Ak máte šťastie, majiteľ vás uchýli na pár nocí za nulový poplatok. Zvyčajne to funguje na princípe vzájomného ubytovania. Ak vás ubytujú oni, je nepísané pravidlo, že sa počíta s vrátením služby, keď prídu na návštevu do vašej krajiny. Na tomto portáli nemusíte hľadať len ubytovanie. Môžete sa len tak stretnúť s domácimi a dozvedieť sa viac o danej kultúre, krajine či nadviazať nové internacionálne priateľstvá. Ak ste dobrodružný, komunikatívny a priateľský cestovateľ, ktorý rád spoznáva ďalších dobrodruhov, táto forma môže byť pre vás tá pravá. Cestovanie sa takto stáva osobnejšie a autentickejšie. Na podobnom princípe funguje aj portál, kde ľudia hľadajú dlhodobejšie stráženie ich domovov v čase ich neprítomnosti, ale aj využívanie osobných automobilov súkromných osôb.

Cestovanie cez couchsurfing

Aké aplikácie využiť pri cestovaní?

Uľahčiť cestovanie nám dokáže v dnešnej dobe mnoho aplikácií. Od aplikácií na cesty a mapy až po hodnotenia pamiatok, reštaurácií či podnikov v okolí. Vieme si zistiť názory ostatných o daných miestach a tým pádom sa vieme aj lepšie rozhodnúť. Tripadvisor ponúka zoznam možností, čo robiť v danom meste a to s konkrétnymi hodnoteniami. Niektoré aplikácie vám umožňujú nájsť lacné ubytovanie v závislosti od vašej lokality, lacné letenky, ale aj dozvedieť sa čosi viac o histórii navštevovaných lokalít. Ste v zahraničí a nemáte internet? Stačí si stiahnuť Mapps.me ešte keď ste niekde pripojený na wifi, načítať mapu daného mesta a môžete používať appku aj offline.

Ako si takéto cestovanie financovať?

Je viacero možností ako sa finančne pripraviť alebo zabezpečiť pri cestovaní. Prvou a klasickou možnosťou sú dopredu našetrené prostriedky. Máte pocit, že nedokážete šetriť? V tomto prípade je dobré začať správne hospodáriť s peniazmi. Skúste si mesačné výdavky, ktoré nie sú výlučne potrebné na jedlo, nájomné a iné potrebné veci dávať bokom. Za ušetrené výdavky napríklad na oblečenie môžete kúpiť letenku. Tým by ste mohli začať.

Nezabudnite na poistenie!

Práve preto, že cestovanie na vlastnú päsť môže byť dobrodružnejšie a plné nových a nečakaných udalostí, je potreba sa pripraviť na všetko. Ak sa chcete vyhnúť nepríjemným výdavkom v miestnom zdravotníctve, tak na prvom mieste je poistenie na cesty. V prípade, že to chcete mať vyriešené rýchlo, vybavte si cestovné poistenie online.

Ohodnotiť článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *