Autom na dovolenku: Rady pre bezpečné cestovanie

Viac ako polovica ľudí jazdí na dovolenku autom, ale podceňujú prípravu auta na cesty. A práve preto vám v tomto článku ponúkneme tipy pre bezpečné a pohodlné cestovanie. Až tretina ľudí šoféruje vyše 5 hodín bez prestávky a kedže únava je významný faktor nehodovosti, tak si na to treba dávať pozor. Mnoho vodičov navyše pred cestou neskontroluje stav vozidla, a tak zvyšuje možné problémy s autom počas jazdy v zahraničí.

Cestovanie autom na dovolenku

Preventívna prehliadka auta

Pred dlhšou cestou na dovolenku sa oplatí nechať auto skontrolovať v servise. Ak máte ojazdené auto a nechodíte na pravidelné prehliadky, pred cestou si nechajte doplniť olej, brzdovú a chladiacu kvapalinu, skontrolujte svetlá a brzdy. Dôležitá je aj kontrola pneumatík – správna hĺbka behúňa a správny tlak.

Pripravte sami seba

Uistite sa, že máte dostatok tekutín na cestu, ste oddýchnutí a že na cestu máte dostatok času. Presvedčte sa, že poznáte trasu a pravidlá prevádzky po celej dĺžke cesty. Venujte pozornosť správnemu naloženiu vozidla a pripútaniu pasažierov i batožiny.

Deti v aute

Ak bude vaša dovolenka rodinná a už teraz máte hrôzu, ako to deti v aute zvládnu, hlavná rada znie – zapojte fantáziu. Obľúbené knižky alebo hračky, pastelky, fixky aj karty dokážu často na cestách zázraky. Nezabudnite obľúbené pesničky prípadne tablet. Čo sa týka jedla, vhodné sú ľahké jedlá, na pitie je najlepšia voda, prípadne voda s ovocnou šťavou. Ak deti majú problém s dlhou jazde, môžu pomôcť sladkosti alebo tabletky.

Na motorke nezabudnite na prilbu

Jazda na požičanom skútri či väčšej motorke prináša na dovolenke ďalšie riziká. Vodič aj pasažieri by mali vždy nosiť helmu a ochranné oblečenie a ísť opatrne, keďže nie sú zvyknutí na zahraničné pravidlá cestnej premávky a zvyklosti miestnych vodičov i chodcov.

V zahraničí jazdite podľa predpisov

Ak cestujete do zahraničia, nezabudnite si preveriť územnú platnosť povinného zmluvného a havarijného poistenia. Destinácia, kde platia povinné zmluvné poistenie nájdete na zelenej karte. Havarijné poistenie obvykle platí v celej Európe, podrobnosti sa dozviete v poistnej zmluve. Pokiaľ havarijné poistenie nemáte, môžete uzavrieť krátkodobú poistnú zmluvu. Dodržiavanie predpisov snáď nemusíme ani pripomínať. Pokuty v zahraničí za nesprávne parkovanie, prekročenie rýchlosti či jazdu pod vplyvom alkoholu by mohli niektorých vodičov zruinovať, preto opatrnosti nie je nikdy dosť.

Ohodnotiť článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *