4 veci, na ktoré nesmiete zabudnúť pri ceste za oddychom

Na ako prvú vec, ktorú by ste v žiadnom prípade nemali zabudnúť je platný cestovný pas alebo občiansky preukaz, ak cestujete iba po Európskej únií. Ak už držíte svoje doklady v ruke, overte si ich dobu platnosti. Pri návšteve niektorých krajín musíte mať vybavené aj víza. Je najlepšie si pred cestou zistiť, či vaša dovolenková destinácia nespadá ku týmto krajinám.

Výbava na cestovanie

Ak by sa stala veľmi nepríjemná vec a doklady by vám niekto ukradol v priebehu dovolenky, odporúčame vám, aby ste urobili kópiu pasu alebo občianskeho preukazu. Tiež to isté urobte s cestovným pasom. Hlavne si ich uložte niekde inde, než kde nosíte svoje originálne doklady.

Cestovné poistenie

Je vždy lepšie, ak si pred odchodom na dovolenku uzatvoríte aspoň základné cestovné poistenie. Ak tak urobíte nezabudnite si so sebou na cesty zobrať kartičku preukazujúcu uzatvorené cestovné poistenie. Na kartičky by sa vždy mali nachádzať telefónne čísla asistenčnej služby a číslo poistenia. Ak cestuje v rámci Európskej únie, stačí vám mať pri sebe kartičku vašej zdravotnej poisťovne.

Výmena peňazí

Peniaze na dovolenku si jednoducho a pohodlne vymeníte v banke alebo v zmenárni. Pred nákupom je dobré, ak si zistíte najvýhodnejšie kurzy mien. Nezabudnite na fakt, že v zahraničí môžete zároveň platiť platobnými kartami Visa a MasterCard. Platiť kartou v zahraničí je oveľa výhodnejšie, než si vyberať hotovosť z bankomatu.

Lieky

Nezabudnite si so sebou vziať lieky, ktoré pravidelne užívate. Najlepšie je ich mať v príručnej batožine alebo môžete na ich presun použiť aj kozmetické kufríky. Mimo toho je vhodné vybaviť si aspoň základnou lekárničku na cestu.

Cestovná batožina

Výber batožiny je dôležitý. Cestovné kufre zvolíme podľa typu a charakteru pobytu. Ak idete na zájazd letecky, autobusom či vlastnou dopravou odporúčame použiť kufre na kolieskach a ako príručnú batožinu kabelku či palubné batohy CabinZero, ktoré pohodlne sadnú na chrbát a možno ich využiť aj pri prenose veci na pláž.

Ohodnotiť článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *