3 najkrajšie lacné alternatívy k populárnym destináciám v Európe

Predpoveď počasia na toto leto vyzerá rovnako dobre, ako minulé. Zrejme už rozmýšľate, kam sa vydať na výlet. Ak vás už omrzeli všetky známe destinácie, tu je riešenie. Namiesto navštívenia ďalšieho známeho mesta, ktoré je preplnené turistami, sa vydajte niekam mimo radar. Tieto 3 destinácie ponúkajú rovnaké množstvo kultúry a dobré počasie, pričom budete zo svojich známych s najväčšou pravdepodobnosťou medzi prvými, ktorí ho navštívili.

Dovolenka na pláži

Bulharský Plovdiv namiesto Ríma

Plovdiv je jedno z najstarších miest na svete a jeho staroveké štruktúry sú perfektne integrované v modernej panoráme meste. Mesto sa nachádza iba 2 hodiny od Sofie, do ktorej je priame letecké spojenie z Bratislavy. Staroveké divadlo umiestnené na vrchu kopca ponúka vynikajúci výhľad na celé mesto.

Pokiaľ ho navštívite v lete, môžete si kúpiť lístok na operu alebo divadelné predstavenie, ktoré môžete sledovať na 2-tisíc rokov starých sedadlách, na ktorých kedysi pred vami sledovali predstavenie Rimania.

Trakai v Litve namiesto Škandinávie

Trakaiský kostol, nachádzajúci sa v rovnomennom meste, sa rozprestiera na ostrove. Toto miesto leží asi hodinu od Vilniusu a nachádza sa v jednom z národných parkov mesta. Hneď, ako ho zbadáte, sa budete čudovať sami sebe, prečo ste ho nenavštívili skôr, keďže stojí oveľa menej, než výlet do Škandinávie. Oplatí sa taktiež navštíviť mesto, ktoré je domovom pre komunitu obyvateľov Karaite, ktorí majú turecký pôvod. Tí sa tu usadili v 14. storočí a zachovali si svoju kultúru a tradície počas storočí až dodnes.

Bukurešť namiesto Paríža

Hlavné mesto Rumunska získalo počas 2. svetovej vojny prezývku Malý Paríž vďaka svojej elegantnej architektúre a bohémskemu štýlu. Väčšina z toho bola bohužiaľ odstránená počas panovania diktátora Nicolae Ceaușescu, ktorý zničil staré budovy, aby uvoľnil miesto pre svoje megalomanské projekty. Najznámejšia z nich je prezidentský palác, druhá najväčšia administratívna budova na svete, hneď po Pentagone.

Dnes však väčšina častí mesta srší romantikou, ako napr. staré mesto, rumunský pamätník Athenaeum, park Herastrau alebo most pre zaľúbencov ponad riekou Dambovita. Mesto má pozitívnu atmosféru, ktorá má zrejme čo dočinenia s pôvodom názvu. Bukurešť je údajne pomenovaná po miestnom pastierovi, ktorý sa volal Bucur, čo v preklade z rumunčiny znamená šťastný.

Ak vás niektorá z destinácii zaujala, tak neváhajte, pozrite počasie na 10 dní, vyhľadajte letenku, zbaľte sa a choďte! Všetky tri destinácie majú relatívne dobré spoje. Do Bulharska máte priamy spoj z Bratislavy do Sofie, odkiaľ to je iba na skok do Plodivu. Z Budapešti sa zase dá letieť priamo do Bukurešti. Litva je o niečo drahšia, pokiaľ však chcete ušetriť, môžete letieť z Bratislavy do Varšavy a odtiaľ autobusom do Vilniusu. Hoci ani jedna krajina nemá zatiaľ „cveng“, ako pôvodné, pamätajte si jedno – každá krajina má čo ponúknuť.

Ohodnotiť článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *